art + science

Tokom manifestacije art+science 2021 organizovan je raznovrstan prateći program koji uključuje radionice za osnovce i srednjoškolce, vođenja kroz izložbu, masterklasove i naučnu konferenciju na kojoj će glavna tema biti veštačka inteligencija

Ovogodišnje izdanje manifestacije art+science 2021: svetovi veštačke inteligencije, predstavlja i raznovrstan prateći i obrazovni program, koji uključuje školske radionice za učenike osnovnih škola, ali i namenski razvijen program za srednje škole: art+science+makers lab. Uz vođene ture kroz izložbu, manifestacija će na jednodnevnoj konferenciji 19. oktobra okupiti i neke od ključnih AI aktera umetničke i naučne scene, kao i predstavnike partnerskih institucija projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije iz 10 zemalja Evrope. Manifestaciju će pratiti i brojni masterklasovi etabliranih autora na umetničkim fakultetima u Beogradu i Novom Sadu.

Školske radionice

Posle mnogo vremena školske radionice će ponovo okupiti đake uživo – sve do 23. oktobra zajedno se radujemo nauci u prostoru Muzeja nauke i tehnike! Radionice će biti organizovane u skladu sa preporukama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o zaštiti tokom pandemije Kovida-19.

Svake srede i petka, tokom dva termina, od 11.30 i 13.30, polaznici radionica istražuju zadivljujući svet veštačke inteligencije. Da li mašine imaju granice pri učenju? Kakvi nas to tajnoviti algoritmi prate kroz korišćenje pretraživača? Ima li veštačka inteligencija oblik? Ukoliko ima, kakav oblik zauzima? Ovo su neka od pitanja na kojima će biti uvaženi mnogi i raznovrsni odgovori.

art+science+makers lab

Dimaničan i kreativan program art+science+makers lab održava se u Mejkers spejsu Centra za promociju nauke, kao i u Muzeju nauke i tehnike. Tokom pet subota između 23. septembra i 23. oktobra, polaznici – srednjoškolci – mogu da ostvare svoje ideje radom na art+science projektima! Program je zamišljen tako da timovi mladih tokom svih susreta rade na svom projektu, čiji rezultati će 23. oktobra biti izloženi u Muzeju nauke i tehnike, na kraju ovogodišnje manifestacije.

Konferencija art+science+AI

Kao tačka susreta umetnika, istraživača, filozofa i drugih stvaralaca koji razvijaju sisteme veštačke inteligencije ili ih tumače i predstavljaju kroz svoje jedinstvene poetike i pristupe, konferencija art+science+AI, koja će se održati u utorak, 19. oktobra, u Muzeju nauke i tehnike, nudi jedinstven uvid u teorijsku pozadinu art+science pristupa, kao i samih sadržaja celokupne manifestacije.

Konferencija je posvećena temama koje se kreću na liniji od naučnih istraživanja koncepta veštačke inteligencije do primenjenih disciplina koje se ovom temom bave. Cilj konferencije je kreativno i kritičko sagledavanje potencijala i mogućih ishoda transdisciplinarnih saradnji na polju umetnosti i nauke u domenu veštačke inteligencije. U tematskom okviru konferencije, poseban naglasak stavljamo na problemska pitanja poput etičkog aspekta novih tehnologija, rodnih pitanja, odnosa i obrazaca, i uključivanja šire zajednice i građana u procese odlučivanja i usmeravanja tehnološkog napretka.

Vođenja kroz izložbu / raspored

Vođenja selektora i kustosa kroz izložbe u Muzeju nauke i tehnike i u Galeriji Instituta Servantes organizovana su u ovim terminima, a za sve zainteresovane ulaz je slobodan:

• 2. oktobar, 13 časova, Muzej nauke i tehnike
• 5. oktobar, 18 časova, Institut Servantes
• 9. oktobar, 13 časova, Muzej nauke i tehnike
• 12. oktobar, 18 časova, Institut Servantes
• 16. oktobar, 13 časova, Muzej nauke i tehnike
• 23. oktobar, 13 časova, Muzej nauke i tehnike