Ove godine, naša prestonica je dobila čast da ugosti najperspektivnije mlade inženjere Evrope.  Od 1. do 10. avgusta, u Beogradu se održava  finale evropskog EBEC takmičenja(European BEST Engineering Competition) u organizaciji Udruženja studenata tehnike Evrope – BEST Beograd.

 

Nekoliko hiljada studenata iz 32 evropske zemlje imalo je priliku da proveri svoje znanje i veštine u ovogodišnjem ciklusu EBEC takmičenja na 85 evropskih univerziteta širom Evrope, a najboljih 30 studentskih timova će se susresti u Beogradu, gde će se u finalnoj rundi nadmetati u rešavanju takmičarskih problema u dve kategorije – timski dizajn i studija slučaja. Timski dizajn iziskuje dizajniranje i konstruisanje prototipa mehanizma sa traženom funkcijom, a studija slučaja obuhvata analizu i prezentaciju teorijskog rešenja zadatog problema. Oba izazova su osmišljena tako da testiraju ne samo akademsko znanje takmičara, već i njihovu kreativnost, timski rad, inovativnost i ostale kvalitete potrebne u inženjerskoj karijeri.

 

Organizatori ističu na koji način će ovo takmičenje doprineti inženjerskim strukama u Srbiji: „Dobijena prilika da organizujemo najveće inženjersko takmičenje na kontinentu govori o našim nastojanjima da Srbiju i Beograd predstavimo kao mesto koje  u mlade inženjere veruje i koje u njih ulaže. Želimo da i domaćoj i evropskoj javnosti na najbolji način prikažemo da je Srbija neizostavni deo napretka nauke i tehnike. Činjenica da su se oba tima Univerziteta u Beogradu kvalifikovala u EBEC finale o tome sama mnogo govori”, kaže Dragica Nikolić, član projektnog tima EBEC takmičenja.
Takmičenje su podržali Komisija Republike Srbije za saradnju sa Uneskom, svetske i domaće kompanije, nadležna ministarstava, kao i veliki broj fakulteta Univerziteta u Beogradu.