Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je u četvrtak na „Strateškom dijalogu za Zapadni Balkan“ koji je, u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma u Sofiji, održan u okviru Samita Zapadnog Balkana.

Na sastanku su učestvovali svetski politički lideri, predstavnici međunarodnih organizacija, privrede i organizacija mladih, koji su razgovarali o tri ključne teme za region: ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana, digitalnom povezivanju i jačanju uloge nove generacije mladih lidera.

Brnabić je otvorila drugi panel u okviru sastanka „U susret budućnosti izgradnjom digitalnog ekosistema“, na kojem je govorila o digitalnoj transformaciji i razvoju regiona.

Ona je na početku izlaganja istakla da digitalizacija podstiče kreativnost, inovacije, inkluziju i modernizaciju naših društava.

Digitalizacija je šansa za zemlje u razvoju da uhvate korak sa tehnološki razvijenim zemljama i smanje jaz u tehnologijama i načinu poslovanja, poručila je premijerka.

Posebno želim da naglasim da je digitalizacija način da unapredimo standarde i kvalitet života svih građana regiona. Digitalna transformacija menja način poslovanja, podiže efikasnost i kreira novu, dodatu vrednost u svim oblastima života i rada, dodala je Brnabić.

Digitalna agenda za Zapadni Balkan, kako je naglasila, omogućiće smanjenje troškova rominga, veću pokrivenost „broadband“ odnosno širokopojasnom mrežom i izgradnju eUprave i drugih elektronskih usluga.

Elektronska infrastruktura podjednako je važna kao i putna i železnička infrastruktura i zato je njeno jačanje jedan od prioriteta Srbije, istakla je Brnabić, i dodala da je cilj Srbije da do 2020. godine dostigne standarde EU i da imamo 100 odsto pokrivenost teritorije tom mrežom.

Ona je poručila da digitalizacija nije samo IT – ona je ključ za pokretanje preduzetničke kulture i dalji razvoj poslovanja, i ukazala na to da je IKT sektor jedan od najbrže rastućih sektora u Srbiji sa više od 10 odsto godišnje, doprinosi BDP-u oko 5 odsto, dok je rast izvoza softvera 20 odsto godišnje.

Predsednica Vlade je rekla da je digitalizacija važan alat u smanjenju birokratije, povećanju efikasnosti i promeni fokusa ka korisnicima usluga.

U državnoj upravi to su javne usluge u službi građana, a u privredi to je rasterećenje od nepotrebnih i suvišnih procedura koji otežavaju poslovanje. Zato je cilj Vlade Srbije da pečat pošalje u istoriju, naglasila je Brnabić.

Ona je na kraju izlaganja istakla da Srbiju danas prepoznaju po kompanijama kao što su Nordeus, Seven Bridžis i novosadski institut Biosens, poručivši da je ponosna na ove i druge domaće kompanije i institucije koje su postale svetski poznati IT brendovi.

„Strateški dijalog za Zapadni Balkan“ okupio je više od 50 učesnika, a na početku sastanka obratili su se predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende, premijer Bugarske Bojko Borisov, austrijski kancelar Sebastijan Kurc i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini.

Na skupu su učestvovali i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti, direktorka Svetske banke Kristalina Georgijeva, direktorka programa za Evropu Svetskog ekonomskog foruma Martina Larkin, premijer Albanije Edi Rama, premijer Crne Gore Duško Marković i drugi.

Pored premijerke Brnabić, iz Srbije je učestvovao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, u okviru prvog panela „Jačanje rasta kroz oslanjanje na javno-privatno partnerstvo“.

Predsednica Vlade Ana Brnabić govoriće u petak na „Bečkom ekonomskom forumu“ u Sofiji, na kojem učestvuju premijeri Zapadnog Balkana i predstavnici ekonomskih institucija, koji će razgovarati o aktuelnim ekonomskim temama u regionu.