internet

Odgovor na pitanje „Da li je bilo onlajn života i pre Interneta?“ saznaćete u polusatnoj dokumentarnoj priči o bitnim ljudima, organizacijama i događajima iz 20 godina zvanične istorije Interneta u Srbiji i onome što je prethodilo. Dokumentarna emisija „1 Internet, 3 domena, 4 države“ nastala je u saradnji Radio-televizije Srbije i Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), koja 8. jula slavi 10 godina od osnivanja.

Kombinacijom arhivskog video i foto materijala, izjava svedoka vremena i naratorske priče, prikazan je pregled ključnih datuma i procesa koji su obeležili razvoj internet tehnologije, domaćih internet sadržaja, e-servisa i nacionalnih internet domena, kroz vezu sa društvenim promenama u Srbiji i svetskim tokovima. Priča počinje krajem osamdesetih godina prošlog veka, kada je SFR Jugoslavija dobila .YU internet domen i bila povezana na Evropsku akademsku i istraživačku mrežu. Prelomni datum je 27. februar 1996. kada je Računarski centar Univerziteta u Beogradu povezao Akademsku mrežu na Internet, nakon čega je usledila i pojava prvih komercijalnih internet provajdera i povećanje potrebe za registracijom naziva internet domena. Narednih 20 godina obeležila je aktivna uloga Interneta u društvenim procesima u Srbiji, unapređivanje internet infrastrukture, gašenje .YU domena, početak rada .RS i .SRB domena, razvoj domaćeg internet sadržaja, osnivanje RNIDS-a i njegova podrška srpskoj internet zajednici.

O prelomnim događajima u istoriji Interneta u Srbiji govore: Mirjana Tasić, Danko Jevtović, Vojislav Rodić, Dejan Ristanović, Zoran Jovanović, Milomir Gligorijević, Mirjana Rosić, Dušan Tatomirović, Radivoje Zonjić, Branislav Anđelić, Milan Mijić, Slobodan Marković, Ivan Minić, Nenad Krajnović, Vladimir Jelenković, Nikola Marković, Zoran Perović i Radovan Drobnjaković.

Premijerno emitovanje je 8. jula, u 13.30 na RTS2, a repriza 9. jula, u 10.30 na RTS2. Scenarista je Lazar Bošković, reditelj Pavle Grujičić, stručni saradnici Mirjana Tasić i Slobodan Marković, a urednica emisije Olivera Kosić.