Fakultet tehničkih nauka u Čačku pobednik konkursa RAS i dobitnik milion dinaraFakultet tehničkih nauka u Čačku pobednik konkursa RAS i dobitnik milion dinara

Fakultet tehničkih nauka u Čačku Univerziteta u Kragujevcu, sa projektom „Pčelarstvo za svakog“, dobitnik je prve nagrade konkursa Razvojne agencije Srbije (RAS) „Najbolja projektna ideja za regionalni razvoj“ u vrednosti od milion dinara.

Nagradu je na svečanoj dodeli u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) uručila ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, koja je tom prilikom čestitala svim dobitnicima i najavila da će to ministarstvo pokušati da nađe načina da se nagrade i drugi učesnici konkursa, iz različitih fondova.

Konkurs za izbor najboljih projektnih ideja RAS je raspisao krajem decembra prošle godine, prijavilo se ukupno 69 timova iz cele Srbije, a danas je nagrađeno sedam najboljih radova.

Ukupan nagradni fond konkursa iznosi četiri miliona dinara.
Drugo mesto i nagrada u vrednosti od 800.000 dinara, prema oceni stručne komisije pripala je Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu za ideju „Prozvodnja i plasman lekovitog bilja u funkciji razvoja pograničnih područja sa fokusom na teritorije opština Dimitrovgrad, Bosilegrad i Trgovište“, a nagradu je uručio predsednik SANU Vladimir Kostić.

Treću nagradu i 600.000 dobila je Visoko tehnička mašinska škola strukovnih studija Trstenik sa idejom „Izgradnja fabrike za preradu voća u cilju povećanja direktnog i indirektnog zapošljavanja“.

„Aktivnosti RAS usmerene su između ostalog, ka podizanju imidža naše zemlje u inostranstvu i privlačenje investicija, a to nije moguće ostvariti bez predstavljanja specifičnosti svih naših regiona i jednakog pružanja šansi za privredni i ekonomski razvoj.

Zato smo ovim Konkursom želeli da damo jednaku šansu svim visokoškolskim ustanovama širom Srbije, pre svega mladima, punim entuzijazma i znanja, da nam se pridruže u nastojanjima da Srbiju predstavimo u što bojem svetlu i pokažemo mogućnosti razvoja i iz njihovog ugla“, izjavila je izvršna direktorka RAS Tamara Jurenić prilikom otvaranja skupa.
Sa po 400.000 dinara u posebnim kategorijama, nagrađeni su: Za najbolje brending rešenje: Tehnički fakultet u Boru Univerziteta u Beogradu “Razvoj ekoturizma u Nacionalnom parku Đerdap u funkciji održivog regionalnog razvoja“; Rešenje za najbolji uticaj na životnu sredinu: Visoko poslovno tehnička škola strukovnih studija u Užicu “Iskorišćenje deponijskog gasa za proizvodnju električne energije u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko”; Rešenje za najbolji doprinos novom zapošljavanju: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu “Fabrika zanata”; Rešenje za najbolji uticaj na razvoj zajednice: Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu “Obrazovanje partnerske platforme pametne akcije za sprovođenje ciljeva održivog razvoja regiona (OPPPA!SCORR).

Članovi stručne komisije koji su doneli odluku o najboljim radovima bili su: Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, ministar privrede Srbije Goran Knežević, izvršna direktorka RAS Tamara Jurenić, a predsednik komisije bio je predsednik SANU Vladimir Kostić. Među članovima stručnog žirija su i sekretar Odeljenja društvenih nauka SANU prof. dr Časlav Ocić, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić, predavač na Fakultetu za medije i komunikaciju Bojan Joksimović, direktor Sektora za planiranje i razvoj RAS Ana Žegarac i direktor Sektora za regionalni razvoj RAS Slobodan Petrović.