TeleGroup Beograd je danas predstavio aktuelna tehnološka rešenja za zaštitu mreža i podataka najznačajnijih svetskih brendova u oblasti IT sigurnosti, koja poslovnim korisnicima i državnim institucijama omogućavaju da zaštite svoje IT i komunikacione sisteme od napada, kompjuterskih virusa i drugih oblika zloupotreba informacija.

“U trenutku izrade nacionalne strategije IKT industrije i usvajanja akcionog plana do 2015. godine, želeli smo da, kao IT kompanija koja se bavi sigurnosnim tehnologijama, podržimo napore srpskih IT asocijacija u skretanju pažnje državi i široj javnosti o postojanju sve sofisticiranijih pretnji u sajber prostoru, koje mogu da ugroze stabilnost nacionalne privrede i društva. Srbiji je potrebno sistemsko uvođenje mehanizama zaštite od sajber kriminala što je zajednička odgovornost države i privrede, a na IT kućama je da obezbede kvalitetna rešenja.” – rekla je Diana Gligorijević, direktor marketinga, TeleGroup.

Gost na konferenciji za novinare bio je predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije g. Zoran Živković, koji je rekao da bez informacione nema ni ekonomske, vojne niti diplomatske bezbednosti. Informaciona bezbednost Srbije je nacionalni resurs od najvećeg značaja. Da bismo mogli da se brinemo o njemu, da ga čuvamo i sačuvamo, bitno je spoznati ga u potpunosti, znati šta su to pretnje i naći načine i snage da se iste spreče i otklone. Istakao je i da se nada da će država do kraja septembra 2013. godine usvojiti Strategiju informacione bezbednosti Srbije, čime će se stvoriti uslovi za usvajanje zakona o Informacionoj bezbednosti Srbije do kraja godine.

Metodologija zaštite IT sistema koju predlaže TeleGroup, podrazumeva rešenja vodećih svetskih IT “Security” brendova kao što su Cisco, Trend Micro, IBM, Check Point, McAfee i drugi. Zaštita mreža i podataka podrazumeva primenu specijalizovanih uređaja i softverskih aplikacija na mreži korisnika, čiji je zadatak da na vreme detektuju, zaustave i otklone pretnje i tako spreče, ne samo finansijske gubitke kompanija ili institucija, već i gubitak reputacije, poverenja korisnika, krađu podataka, identiteta itsl.

“Smatramo da je misija i zadatak tehnoloških kompanija da, pored nuđenja adekvatnih rešenja, utiču na podizanje svesti šire javnosti o značaju strateškog ulaganja u informacionu bezbednost, koja je kamen temeljac ekonomske i društvene stabilnosti svake države. Zato smo pokrenuli niz aktivnosti u tom pravcu, pa smo 2011. godine u BiH prvi put organizovali stručnu konferenciju “Telegroup Infosecurity”, a 3. aprila 2013. godine ćemo održati treću po redu konferenciju, ovoga puta u Beogradu, gde ćemo zajedno sa kompanijom “Cisco Systems” predstaviti rešenja za odbranu od visokotehnološkog kriminala. Ovo je naš odgovor na kompleksne bezbednosne izazove sa kojima se svakodnevno suočavamo” – zaključio je Aleksandar Antunović, direktor kompanije TeleGroup.