Intel korporacija je danas najavila nova partnerstva i proizvode koji predstavljaju temelj brže, pametnije i efikasnije 5G bežične mreže, dizajnirane da obezbedi izvanredna nova iskustva u svakodnevnom životu.

Od uređaja ugrađenih u atletsku opremu i dronova sa sposobnošću izbegavanja sudara pa do autonomnih vozila, pametnih gradova itd., povezivanje stvari između sebe, ljudi i cloud servisa predstavlja neverovatno opterećenje na današnje bežične mreže.

„Milijarde pametnih i povezanih uređaja, personaliovane usluge koje računaju na ogroman broj podataka i cloud aplikacije podstiču potrebu za pametnijim i snažnijim mrežama.“ – kaže Ajša Evans (Aicha Evans), potpredsednik i generalni menadžer odeljenja za komunikacije i uređaje u kompaniji Intel. „Prelazak na 5G spaja oblast komunikacije i sa računarima i to je značajana promena u industriji. Neophodno je da se sada postave temelji za buduće 5G mreže kako bismo neverovatna buduća iskustva učinili mogućim.“

Intel

Industrijska saradnja

Intel sarađuje liderima u oblasti mobilnih ekosistema kako bi postavili osnov za buduću široku komecijalnu upotrebu 5G mreža.

 • Ericsson i Intel sarađuju sa mobilnim operaterima na rešenjima za 5G mreže i obavljaju zajednička testiranja, što predstavlja proširenje trenutnog partnerstva u sferi transformacije mreže, cloud servisa i Internet stvari.
 • KT i Intel će sprovoditi testiranja u 2018. godini čiji će glavni fokus biti razvoj i provera 5G bežičnih mreža i uređaja koji su bazirani na istoj tehnologiji, kao i ispitivanje virtuelne mrežne platforme i standardizacija.
 • LG Electronics i Intel razvijaju i upravljaju 5G telematičkom tehnologijom za automobile sledeće generacije.
 • Nokia sarađuje sa kompanijom Intel na predstandardnim 5G radio tehnologijama i mrežnim rešenjima kako bi se obezbedile rane implementacije 5G mobilnih klijenata i bežične infrastrukture, kao i na interoperativnosti 5G radio tehnologija koje bi ispunile uslove povezivanja uređaja na buduće bežične mreže.
 • Saradnja kompanija SK Telecom i Intel bazira se na pronalaženju i razvijanju rešenja u sferi 5G mobilnih uređaja i mreže, kao i za uređaje kojima je neophodna licenca za pristup (Licensed Assisted Access) u nelicenciranom spektru tokom 2016. godine. Kroz njihovu saradnju na 5G tehnologijama, kompanije takođe pokazale napredak u razvitku tehnologija mrežnog radio pristupa uključujući i anchor-booster ćeliju i masivni MIMO.
 • Verizon i Intel sprovode terenske provere rešenja za bežične 5G mreže koristeći se Verizon 5G Tehnološkim forumom, kako bi demonstrirali da je milimetarski talasni spektar, koji je sposoban da izdrži količine podataka i brzine za magnitudu veće od današnjih mobilnih mreža, pouzdan način da se obezbedi visoko kvalitetna i brza bežična konekcija u domovima i preduzećima.


Razvoj 5G prototipa

Kompanija Intel nudi platforme i saradnju unutar industrije kako bi proizvela rani prototip rešenja koje bi ubrzalo ravitak i spremnost 5G tehnologije.

 • Intelova 5G privremena mobilna platforma je platforma visokih performansi koja omogućava razvoj i bržu integraciju i testiranje 5G uređaja i bežičnih pristupnih mesta. Intel trenutno radi sa globalnim operaterima na razvoju 5G mreža, prototipa i testiranja uz pomoć novih privremenih platformi.


Proizvodi za bežičnu komunikaciju

Intel donosi rešenja na polju bežične komunikacije za široki spektar pametnih telefona, fableta, personalnih računara i uređaja Internet stvari.

 • Proizvodi dizajnirani za Internet stvari.
  • Intel® Atom™ x3-M7272 komunikaciona je platforma za automobilske aplikacije sposobna da pokrene napredne bezbednosne funkcije, kao što je mrežna barijera (firewall) i zaštita paketa (packet inspection).
  • Intel® XMM™ 7115 Modem dizajniran je da podrži prvi industrijski talas uređaja i aplikacija baziranih na uskopojasnom prstupu IOT (NB-IOT)
  • Intel® XMM™ 7315 modem kombinuje LTE modem i aplikacioni procesor na jednom čipu koji podržava ujedno LTE M kategoriju i NB-IOT standarde, a idealan je za krajnje korisnike koje zahtevaju opsežnu pokrivenost, malu snagu i male troškove.
  • Intel® XMM™ 6255M obezbeđuje snažnu 3G konekciju u zahtevnim okruženjima i ujedno je 20 procenata manji u odnosu na prethodne generacije, zapravo, to je najmanji samostalan 3G modem u svetu. Obezbeđuje konekciju velikom broju nepovezanih uređaja kako bi omogućio bržu transmisiju na buduće bežične mreže.
  • Intel® XMM™ 7120M LTE modem idealan je za M2M (machine-to-macine) aplikacije, obezbeđujući konekciju širokog spektra za Internet stvari, uključujući i bezbendosni nadzor, pametno merenje, praćenje jedinica i industrijsku automatizaciju.
 • LTE konekcija za pametne telefone, tablete i i personalne računare – Intel XMM 7480 omogućava realizaciju zahtevnih zadataka kao što su igranje igrica u multiplejeru i virtuelnu realnost sa bežičnom LTE naprednom konekcojom i maksimumom brzine preuzimanja čak i do 450Mbps. Dizajniran za globalno tržište, Intel XMM 7480 modem podržava više od 33 simultano uključene LTE grupe u jednom SKU, više nego bilo koji LTE modem, kao i četvorostruki nosač agregata kroz TDD i FDD spektrum.