Kompanija LG Electronics (LG) objavila je finansijske rezultate za drugi kvartal 2016. godine prema kojima je ostvaren operativni profit od 584,6 milijarde južnokorejskih vona (503,10 miliona američkih dolara), što je skoro 140 odsto više nego prošle godine, zahvaljujući snažnom performansu kompanija Home Appliance&Air Solution i Home Entertainment, koje su zabeležile najviši operativni profit u jednom kvartalu, u istoriji kompanije LG. Globalni konsolidovani prihod iznosi 14 biliona južnokorejskih vona (12,05 milijardi američkih dolara), što predstavlja porast u odnosu na isti period prošle godine, kao i u odnosu na prošli kvartal.

Kada je reč o pojedinačnim poslovnim jedinicama kompanije LG Electronics, rezultati izgledaju ovako:

  • Kompanija LG Home Appliance & Air Solution beleži najveći udeo u operativnom profitu ostvarenom u drugom kvartalu ove godine, sa ostvarenih 433,7 milijardi južnokorejskih vona (373,24 miliona američkih dolara). Ostvareno je 4,70 biliona južnokorejskih vona (4,04 milijardi američkih dolara) prihoda od prodaje, što predstavlja porast od 4,8 odsto u odnosu na drugi kvartal prošle godine. Ovaj rezultat uzrokovan je porastom prodaje rešenja za klimatizaciju u B2B sektoru i sveukupnim jakim performansima na tržištima Južne Koreje, Evrope i Azije. Premium proizvodi poput LG SIGNATURE serije proizvoda, kao i TWINWash i LG Styler uređaja očekuje se da će doprineti još većem poboljšanju performansa kompanije.
  • Kompanija LG Mobile Communications ostvarila je prihod od prodaje u iznosu od 3,33 biliona južnokorejskih vona (2,86 milijarde američkih dolara) u toku drugog kvartala ove godine, što predstavlja povećanje od 12 odsto u odnosu na prošli kvartal, ali i pad u odnosu na isti period prošle godine. Operativni gubitak u iznosu od 153,5 milijardi južnokorejskih vona (132,10 miliona američkih dolara) uzrokovan je povećanim troškovima u domenu marketinga, kao i nešto slabijom potražnjom za G5 telefonima. Ukupna isporuka smart telefona uvećana je za 3 odsto u odnosu na prošli kvartal, sa ukupno 13,9 miliona smart telefona isporučenih tokom drugog kvartala ove godine. Lansiranje nove V serije i pojačana prodaja modela iz K i X serije očekuje se da će pozitivno uticati na performans poslovne jedinice u narednom kvartalu.
  • Kompanija LG Home Entertainment beleži rekordnih 356,7 milijardi južnokorejskih vona (306,97 miliona američkih dolara) operativnog profita, što predstavlja porast od 5,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, najviše zahvaljujući rastućem tržištu premium televizora. Porast prodaje ULTRA HD i OLED televizora, kao i poboljšano rukovođenje strukturom troškova, doprineli su operativnoj marži od 8,6 odsto, ujedno i najvišoj u istoriji ove poslovne jedinice unutar kompanije LG.
  • Kompanija LG Vehicle Components beleži prodaju od 639,6 milijardi južnokorejskih vona (550,4 miliona američkih dolara), što predstavlja porast od 42 odsto u odnosu na isti period prošle godine, zahvaljujući snažnom porastu poslovanja u segmentu uređaja za automobile i automobilske komponenate. Povećane investicije u istraživanje i razvoj infotejnment i segmenta tehnologije električnih vozila, doprinele su operativnom gubitku od 16,8 milijardi južnokorejskih vona (14,46 miliona američkih dolara).