Konferencija i sajam posvećeni upotrebi IKT u obrazovanju održava se u Belekspo centru od 9. do 11. februara, a jedan od partnera manifestacije je i Centar za promociju nauke

Konferencija i sajam „Nove tehnologije u obrazovanju“, međunarodni događaj posvećen upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), održaće se po četvrti put od 9. do 11. februara u Belekspo centru u Beogradu. Na manifestaciji na kojoj učestvuje više od 6.000 učitelja, nastavnika, univerzitetskih profesora, direktora škola, roditelja, kao i predstavnika privrednog i nevladinog sektora, Centar za promociju nauke je jedan od partnera, a konferenciju organizuje Britanski savet.

Tokom konferencije, na različitim predavanjima, panel diskusijama i debatama, učesnici će se bolje upoznati sa strateškim, ali i svakodnevnim pristupom upotrebi IKT u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, o obuci nastavnika za upotrebu novih tehnologija u učionici, digitalnim udžbenicima, učenju preko interneta i digitalnom nasilju, kao i drugim temama koje su bitne za savremeno obrazovanje. Posebni segment programa biće posvećeni inkluzivnom obrazovanju uz podršku novih tehnologija, upotrebi IKT u predškolskom obrazovanju, kao i temi IKT u razvoju ljudskih resursa u poslovnom okruženju.

Paralelno sa konferencijom, organizovan je prateći i sajamski program u okviru koga će praktična rešenja u oblasti IKT u obrazovanju predstaviti više od 40 kompanija iz Srbije, zemalja regiona i Velike Britanije. Posetioci sajma će moći da saznaju kako deca uz različite alate mogu da postanu mali programeri, vide kako funkcioniše digitalni bukvar, isprobaju interaktivnu tablu ili provere da li je proces učenja delotvorniji kada je u učionici robot, kao i uvere se da 3D štampač ne mora da bude stvar naučne fantastike.

Na sajmu koji prati konferenciju „Nove tehnologije u obrazovanju“, Centar za promociju nauke će na svom štandu predstaviti koncept naučnih parkova: parkovi nauke su otvoreni i specifično organizovani prostori u kojima se naučni pojmovi, fenomeni i činjenice usvajaju kroz igru i neposredno iskustvo, a ohrabruju znatiželju i omogućuju pozitivnu atmosferu za učenje.

Nakon otvaranja dvanaest naučnih klubova tokom 2016. godine, u ovoj godini planirano je da se otvori isti broj naučnih parkova širom Srbije. Svrha ovakvih parkova je da se na prirodnom i javno dostupnom zelenom prostoru okupe autentični primeri naučnih fenomena koji pružaju mogućnost svim posetiocima da na interaktivan i lak način učestvuju u traženju odgovora kako i zašto nešto radi.

Konferencija i sajam „Nove tehnologije u obrazovanju“ moći će da se prati na na sajtu www.britishcouncil.rs, uz utiske akreditovanih blogera koji će izveštavati sa lica mesta. Diskusija na Tviteru odvijaće se na zvaničnom heštegu #NewTechEdu.

Britanski savet je organizovao konferenciju i sajam uz podršku nekoliko partnera, a pored Centra za promociju nauke, tu su i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Britanska ambasada u Beogradu, Privredna komora Srbije i kompanija Skills.