Da li ste se nekada zapitali kako je selfi (selfie) postao globalna senzacija? Danas ne možemo da zamislimo putovanja, žurke, čak i svakodnevni život, bez selfija i društvenih mreža. Preko million selfija dnevno se okači na društvene mreže, a većina njih je nastala zahvaljujući pametnim telefonima. Ovaj globalni fenomen nastavlja da evoluira i inspiriše brojne inovacije.

Samsugn Galaxy Edge S6
Samsugn Galaxy Edge S6

Kompanija Samsung je upravo iz tog razloga posebnu pažnju posvetila unapređenju kamere i razvoju opcija koje će korisnicima novih Samsung Galaxy S6 i S6 Edge telefona omogućiti kreiranje najboljih selfija do sada. Oba modela ovih telefona imaju prednju kameru od 5 megapiksela, koja dolazi sa opcijom za širokougaono fotografisanje. Ljubitelji noćnog provoda neće više imati problem jer unapređenja na kameri korisnicima omogućavaju da prave selfi fotografije najboljeg mogućeg kvaliteta čak i u mračnim prostorijama, dok Palm Selfie opcija omogućava fotografisanje pokretom dlana.

Zadnja kamera kod ovih modela ima 16 megapiksela, F1.9 sočiva i senzore visoke rezolucije koji daju superioran kvalitet slike, čak i u mraku. Uz to, opcije kao što su HDR u realnom vremenu, pametna optička stabilizacija slike i IR detekcija balansa belog, omogućavaju stvaranje vrhunskih fotografija.

Treba napomenuti i da se kamera kod Galaxy S6 i S6 Edge uređaja aktivira izuzetno brzo, za 0.7 sekundi, čak i kada je uređaj na standby modu ili je uključeno više aplikacija. Tada je dovoljno kliknuti na home dugme dva puta. Zahvaljujući ovim opcijama, više nikada nećete propustiti jedinstvene trenutke na godišnjem odmoru, ludom provodu ili porodičnoj zabavi, a imaćete zabeležene uspomene na fotografijama vrhunskog kvaliteta.

Niko nije mogao da pretpostavi da će fenomen selfija koji se prvi put pojavio na australijskom internet forumu pre 13 god zasluženo sesti na tron najuticajnijih trendova današnjice koji diktira trendove IT industrije.

Oksfordski rečnik engleskog jezika je 2013. proglasio selfi za „reč godine“. Prema njihovim navodima, upotreba pojma selfi je porasla za čak 17 000 odsto za samo godinu dana. Selfi štap za slikanje (selfie stick) je, prema Time magazinu, na listi 25 najboljih inovacija 2014. godine.

 

Takodje, nastanak haštaga (hashtag) promenio je mnogo toga i preoblikovao društvene mreže, te danas svakodnevno nastaje veliki broj najrazličitijih, čudnih, sjajnih, manje ili više popularnih, a negde medju njima postoji i onaj koji je izdržao sve testove vremena: #selfie.