Navodni cilj je poboljašnje konkurentnosti i nivoa usluga, a svesni smo svakodnevnih brojnih žalbi korisnika ovog operatera.

Da bi Telekom Srbija ušao i ostao u vašoj dnevnoj sobi, uložiće u ovo “osvajanje” 150 mil EUR, a u tome će mu pomoći kineski partner.

Cilj je zapravo osavremenjivanje postojeće infrastrukture koja sada, makar i sa bakarnim kablovima, stiže do gotovo svake kuće u Srbiji, kaže Filip Banković, izvršni direktor za tehniku Telekoma Srbija.

– Mi zapravo gradimo informatički auto-put, slikovito rečeno. Kineska kompanija Huawei je lider u svetu među proizvođačima opreme u segmentu fiksnog interneta. Ugovor sa ovom kompanijom, sa kojom sarađujemo već punu deceniju, okviran je i kretaće se do 150 mil EUR u naredne tri godine. Ova modernizacija naše infrastrukture nateraće i druge operatere da ulože u osavremenjivanje i time opstanu u stalnoj telekomunikacionoj trci, što na kraju donosi dobrobit svim građanima i državi – kaže on.

Banković objašnjava da je cilj da za tri godine do milion korisnika stigne brzi internet.
– To će omogućiti veći broj usluga. Od telefonije, fiksnog interneta, do multimedijalnih sadržaja poput televizije. Brzina će biti do jednog gigabita u sekundi tamo gde postoji optička veza, a u ostalim delovima mreže će se i iz postojećeg “bakra” izvlačiti maksimum sa brzinama oko 100 megabita u sekundi – navodi.

– Dobar deo naše infrastrukture i danas zadovoljava trenutne ali i buduće potrebe korisnika, ali i znatan deo mreže će biti rekonstruisan. Ne želim da izdvajam Telekom od drugih operatera, ali moramo da podsetimo javnost da svake godine investiramo više od 100 mil EUR u razvoj, što je praktično u rangu investicija svih ostalih operatera zajedno. Takođe, prošle godine bili smo najprofitabilnija kompanija u državi. Cilj nam je da što kvalitetniji servisi stignu do što većeg broja korisnika – kaže izvršni direktor za tehniku Telekoma Srbija.

Banković najavljuje i skorašnji početak rada televizijske usluge Antena plus koja će omogućiti “korisnicima i u ruralnim oblastima zemlje, gde nema izgrađene telekomunikacione infrastrukture poslednje generacije, da uživaju u raznovrsnom i kvalitetnom televizijskom programu. Antena plus će početi sa radom 1. novembra 2016”.