Typhoon HIL novosadski Start-Up

Novosadski Typhoon Hil je proglašen za startap godine u Srbiji, na ovogodišnjem lokalnom finalu PowerUp! Izazova, u organizaciji kompanije InnoEnergy. Ovaj startap je razvio univerzalni operativni sistem UEGOS, koji omogućava agregaciju i kontrolu svih distribuiranih energetskih resursa i pametnih uređaja, povećavajući njihovu efikasnost, istovremeno smanjujući troškove. Pobednički startap će predstavljati našu zemlju na međunarodnom finalu, gde će imati priliku da osvoji nagradu od 50.000 i investiciju od 150.000 do nekoliko miliona evra.

Typhoon Hil je pobednik

Tokom ovogodišnjeg lokalnog finala, koje je održano juče, putem online platforme radi bezbednosti svih učesnika,  Typhoon Hil je proglašen startapom godine od strane stručnog žirija koji su činili Zoja Kukić, programska direktorka Inicijative Digitalna Srbija, Šimon Fijatkovski iz kompanije InnoEnergy, Pavle Krivokuća iz Impact Hub-a i Vladimir Trkulja, Venture Fellow u Inovacionom fondu Unicef-a.

„Stvarno se sjajno osećam, pobeda na PowerUp!-u nam zaista mnogo znači i nadamo se da će nam pomoći da dođemo do novih investicija i da dalje razvijamo naš proizvod, kako bi došao do što šire upotrebe,“ izjavio je Aleksandar Kavgić iz Typhoon Hil-a.

powerup! takmičenje

Univerzalni operativni sistem UEGOS

UEGOS je kreiran na bazi Phyton i Linux sistema a instalira se jednostavno putem USB-a ili Cloud-a, na postojeću ili novu infrastrukturu. Sama tehnologija iza UEGOS-a je već testirana, implementirana i spremna za upotrebu, što znači da su prvi koraci u razvoju ovog novog sistema za upravljanje uređajima odavno napravljeni i značajan broj testova je izvršen. Trenutno se razvija interfejs, koji će biti moguće implementirati kako u poslovnim zgradama i proizvodnim pogonima, tako i u pametnim domovima radi optimizacije efikasnosti i energetske potrošnje uređaja spojenih na ovaj sistem.

Za ovogodišnji PowerUp! Izazov širom Centralne i Istočne Evrope bilo je 425 prijava, od kojih čak 362 startapa, što PowerUp! čini jednim od najvećih programa za startape, skejlape, mala i srednja preduzeća iz oblasti energije, čistih tehnologija, mobilnosti, sajber bezbednosti, pametnih gradova i čistog vazduha.

Finale PowerUp! Izazova moralo da se održi online

„Ovo je prvi put da se lokalno finale PowerUp! Izazova održava online, zbog novonastalih okolnosti, i mogu da kažem da je sve prošlo fantastično. Imali smo priliku da vidimo veoma inovativna i zanimljiva rešenja, što jasno pokazuje da se startap zajednica u Srbiji razvija i da i u narednom periodu možemo očekivati još kvalitetnih ideja i proizvoda iz oblasti energije i čistih tehnologija,“ rekao je Aleksandar Arnaut iz InnoEnergy Hub-a Srbija i Startita.

Pored novčane nagrade i mogućnosti za višemilionsku investiciju, Typhoon Hill će se takmičiti i za titulu Startapa godine u Centralnoj i Istočnoj Evropi, kao i za vredne ponude PowerUp! partnerskih kompanija Amazon Web Services, Revolut i SpeedUp Group.