iSIM

Era integracije i inovacija u SIM tehnologiji doživljava novi zamah sa najnovijom implementacijom iSIM tehnologije. G+D Mobile Security, jedan od lidera u oblasti mobilne sigurnosti, u saradnji sa PassTime, Sony Semiconductor Israel i AT&T, pokreće prvo komercijalno rešenje na velikoj skali koje koristi iSIM.

PassTime i vizija IoT-a: Sledeća generacija kompaktnih GPS uređaja

Kompanija PassTime, poznata po svojim IoT rešenjima u auto-industriji, teži razvoju nove generacije kompaktnih GPS lokatora. Cilj je stvoriti uređaje koji su energetski efikasniji, sa dodatnim funkcijama i manje složenom proizvodnjom, što će omogućiti njihovu širu primenu u različitim industrijama.

Izazovi klasične SIM i eSIM tehnologije

Tradicionalne SIM kartice i čak naprednije eSIM tehnologije nailaze na izazove u pogledu prostora i potrošnje energije, što je problematično za IoT uređaje. Rešenje ovog problema predstavlja iSIM (integrisana SIM) tehnologija.

Razvoj PassTime Encore lokatora

PassTime, zajedno sa G+D, AT&T i Sony, razvio je PassTime Encore lokator. Ovaj uređaj zasnovan je na Sony-jevom Altair ALT1250 čipsetu i G+D Mobile Security-jevom proverenom SIM operativnom sistemu, uz povezivanje preko AT&T-jeve mobilne mreže.

iSIM – ključni element rešenja

Centralni element ovog rešenja jeste iSIM ili iUICC (integrisani Univerzalni Integrisani Kolo Kartica). Za razliku od klasičnih SIM kartica ili eSIM-a, iUICC je TRE (element otporan na manipulacije) unutar SoC (sistema-na-čipu). To znači da je iSIM izolovana hardverska komponenta koja je kombinovana sa baznim čipsetom, čime se formira jedinstveni modul za povezivanje.

Kratkoročna primena iSIM-a

U kratkom roku, iSIM će se primarno koristiti za sigurnu IoT konektivnost u aplikacijama koje koriste LTE-M ili LPWAN (Low Power Wide Area Network), na primer u energetskoj industriji i zdravstvu. Očekuje se da će se kasnije primenjivati i u potrošačkim uređajima, poput notebook računara.

Prednosti iUICC-a

iUICC donosi niz prednosti:

  • Smanjenje hardverskog prostora za uštedu troškova: mali prostorni zahtevi omogućavaju proizvodnju malih, laganih i stoga ekonomičnijih uređaja.
  • Energetska efikasnost za IoT: optimizovana potrošnja energije, koja povećava efikasnost IoT uređaja.
  • Učinkovit proces proizvodnje: efikasna i brza proizvodnja uređaja optimizuje proizvodne i operativne procese.
  • Pouzdana sigurnost sa glavnim operaterima povezivanja: visok nivo sigurnosti zahvaljujući izolovanom hardveru u kombinaciji sa G+D Mobile Security-jevim SIM operativnim sistemom.
  • Održivost: postiže se ukidanjem slotova, dodatnih kućišta, plastike i eliminacijom transportnih ruta.

Pionirska uloga G+D Mobile Security

Philipp Schulte, izvršni direktor G+D Mobile Security, ističe da se od iSIM-a očekuje da će dugoročno dominirati u mnogim IoT aplikacijama. G+D Mobile Security je uložio u istraživanje i razvoj ove nove tehnologije u vrlo ranoj fazi i sada ima pionirsku ulogu u tržišnom lansiranju u saradnji sa industrijskim partnerima.

PassTime i rešenje za praćenje imovine

PassTime-ovo rešenje za praćenje imovine, Encore, pokreće baterija i dizajnirano je za praćenje gotovo svake pokretne imovine. Malen format uređaja i izuzetno niska potrošnja energije ključni su faktori primene, jer se često očekuje da uređaj bude na terenu četiri godine ili više na početnom punjenju baterije. iSIM rešenje omogućava dalje poboljšanje efikasnosti ovih vitalnih oblasti, kaže Todd Goodnight, izvršni potpredsednik i glavni tehnološki direktor u PassTime-u.

Sony Semiconductor Israel i komercijalna upotreba iSIM-a

“PassTime Tracker označava prvu komercijalnu upotrebu iSIM-a na velikoj skali”, kaže Dima Feldman, potpredsednik za upravljanje proizvodima i marketing u Sony Semiconductor Israel. “Ovo je važan korak čija pojednostavljenost i pristupačnost će omogućiti masovno usvajanje IoT-a. Želimo se zahvaliti svima koji su učestvovali u ovom razvoju što su to omogućili.”

Dostupnost PassTime Encore

PassTime-ova četvrta generacija Encore-a završila je testiranje i biće komercijalno dostupna od novembra 2023.