xiaomi

Xiaomi predstavlja novi vodič za sajber bezbednost IoT uređaja verzije 2.0, koji sadrži nove smernice za globalne standarde za IoT i, istovremeno, objavljuje da je Xiaomi Mesh System AX3000 dobio BSI IoT Kitemark sertifikat, što predstavlja dva važna koraka za jačanje bezbednosnih politika IoT uređaja, kao i njihove primene.

Xiaomi, kompanija koja se bavi proizvodnjom pametnih uređaja i elektronike i koja je uspostavila vodeću svetsku AIoT (AI+IoT) platformu, objavila je novi set predloženih globalnih standarda kako bi podržala i uverila potrošače u sigurnost njihovih podataka.

Vodič pod nazivom Osnovne smernice za sajber bezbednost za IoT uređaje, verzija 2.01 ima za cilj da zaštiti bezbednost i privatnost korisnika pomoću sveobuhvatnog skupa zahteva koji sadrže smernice od hardvera uređaja, softvera uređaja do komunikacije uređaja. Takođe, navodi zahteve za bezbednost i privatnost podataka, koji uključuju bezbednost komunikacije, autentifikaciju i kontrolu pristupa, bezbedno pokretanje, brisanje podataka. To je bezbednosna osnova koju će u budućnosti svi Xiaomi pametni uređaji da prate.

Navedene smernice kompanije Xiaomi zadovoljavaju potrebe IoT industrije za opštim standardom koji se može javno ispitati i primeniti. Sada kompanije mogu da koriste ovaj vodič da izbegnu neke osnovne rizike bezbednosti i zaštite privatnosti i da brzo unaprede mogućnosti svojih IoT proizvoda.

Xiaomi poseduje vodeću svetsku platformu AioT uređaja. Od novembra 2021, Xiaomi AIoT platforma je povezala više od 400 miliona uređaja, što ne obuhvata pametne telefone i laptopove, a postoji više od 8 miliona korisnika koji poseduju 5 ili više Xiaomi IoT uređaja širom sveta. Xiaomi nudi najsveobuhvatniju bezbednosnu zaštitu svojim korisnicima i istražuje najbolja rešenja i zajedničke standarde u industriji.

Vodič je objavljen nakon što je Britanska institucija za standardizaciju (BSI) potvrdila da je Xiaomi Mesh System AX3000 dobio BSI IoT Kitemark sertifikat, koji je nesumnjivo dokazao visok stepen konzistentnosti između sajber bezbednosti za IoT uređaje kompanije Xiaomi i međunarodnih IoT bezbednosnih standarda koje određuje BSI.

„Bezbednost i privatnost korisnika su glavni prioritet kompanije Xiaomi i to se odnosi na sva tržišta na kojima poslujemo. Oduševljen sam što vidim da se Xiaomi Mesh System AX3000 takođe uspešno pridružio BSI Kitemark sertifikaciji. Tokom godina, uložili smo velike napore da zaštitimo bezbednost i privatnost korisnika. Uveren sam u to i ponosan što mogu da kažem da je Xiaomi na vodećoj poziciji bezbednosnih politika i praksi za IoT, i nastavićemo naporno da radimo na izgradnji boljeg IoT ekosistema za naše korisnike”, rekao je Cui Baokju, potpredsednik kompanije Xiaomi i predsedavajući komiteta za bezbednost i privatnost kompanije Xiaomi.

Dejvid Mud, direktor za sertifikaciju globalnih digitalnih i pametnih proizvoda kompanije BSI, rekao je: „Pametni uređaji mogu doneti ogromne koristi društvu, ali je imperativ da se u funkcionisanje i pouzdanost uređaja veruje tokom očekivanog veka trajanja uređaja. Obezbeđivanjem BSI Kitemark sertifikata za IoT uređaje, uz redovno nezavisno testiranje i nadgledanje sistema, Xiaomi demonstrira korisnicima posvećenost čuvanju informacija. Čestitamo Xiaomi timu na ovom dostignuću.”

BSI IoT Kitemark je sertifikat kvaliteta proizvoda i usluga čiji je vlasnik i kojim upravlja BSI. BSI sprovodi tehničko testiranje i bezbednosne revizije za IoT sisteme, uveravajući potrošače u najviše strandarde bezbednosti IoT uređaja. Dobijanje BSI IoT Kitemark sertifikata znači da su Xiaomi proizvodi u skladu sa višestrukim standardima sajber bezbednosti, uključujući standard ETSI/EN303645 koji je izdao Evropski institut za standarde telekomunikacija (ETSI), kao i Top 10 bezbednosnih zahteva Projekta za bezbednost Interneta(OWASP).

Ovo je treći put da Xiaomi dobija ovu međunarodnu bezbednosnu akreditaciju, nakon što su Mi 360° 2K kućne bezbednosne kamere i Xiaomi Home aplikacija, dobili BSI Kitemark sertifikate u julu 2021.

Ovo je samo mali deo šire slike onoga što je Xiaomi postigao u oblasti IoT bezbednosti. U junu 2021. Xiaomi je objavio Vodič o privatnosti za Xiaomi IoT 2, objašnjavajući politiku sigurnosti i privatnosti i prakse Xiaomi IoT proizvoda, čime je stekao poverenje povećanjem transparentnosti. U novembru iste godine, u Izveštaju o ranjvosti sistema(Izveštaj 4: novembar 2021) 3 koji je objavila Fondacija za bezbednost IoT uređaja (IoTSF), Xiaomi je naveden kao jedan od 21 proizvođača IoT uređaja koji je ispunio prošireni test i dobio najvišu ocenu za način otkrivanja bezbednosnih ranjivosti, što pokazuje vodeću poziciju kompanije Xiaomi u oblasti bezbednosti.

U budućnosti, Xiaomi će nastaviti da poboljšava svoj IoT bezbednosni okvir, istovremeno jačajući svoje sposobnosti upravljanja bezbednošću i tehničkog testiranja kako bi ispunio odgovornost globalnog lidera u industriji i omogućio svima u svetu da uživaju u boljem i pametnijem životu kroz inovativnu i bezbednu tehnologiju.