Kaspersky

U vreme kada digitalna era beleži neviđen rast, isto tako raste i broj online prevara. Kaspersky, vodeća kompanija u oblasti sajber bezbednosti, iznela je zabrinjavajuće podatke koji ukazuju na masovnu pojavu lažnih aplikacija i deepfake sadržaja. Ove prevare, usmerene pretežno na korisnike Android i iOS platformi, imaju za cilj da obmanu javnost, koristeći sofisticiranu tehnologiju i lažne priče o investicijama.

Lažne Aplikacije i Deepfake Sadžaji u Optužbi

Kaspersky je otkrio više od 300 lažnih aplikacija koje navode korisnike na ulaganje u prirodni gas i kvantne algoritme. Ove aplikacije su široko distribuirane kroz različite prodavnice, uključujući i one na popularnim uređajima poput Xiaomi i Tecno. Šokantno je otkriće da su neke od ovih aplikacija čak i preporučene od strane prodavnica aplikacija, što je doprinelo njihovoj verodostojnosti.

Strategije Obmane Kroz Adware i Deepfake Videe

Kaspersky je takođe otkrio upotrebu Android adware-a koji promoviše ove lažne investicione šeme, usmeravajući korisnike na obmanjujuće web stranice. Štaviše, identifikovan je i značajan broj deepfake video sadržaja koji koristi snimke poznatih ličnosti, uključujući političare i poslovne lidere, kako bi dali lažnu podršku ovim šemama.

Specifični Primeri Prevara

Jedan od video snimaka, namenjen ruskom tržištu, promoviše “Tesla X” platformu, lažno tvrdeći da je to projekat Ilona Maska. Na sličan način, drugi video na turskom jeziku prikazuje predsednika Erdogana koji navodno podržava investicionu platformu s obećanjem velikih profita. Slični sadržaji pronađeni su i na španskom jeziku, sa lažnim preporukama Karlosa Slima.

Globalni Domet i Raznolikost Prevara

Kaspersky je otkrio da su ove prevare prilagođene različitim zemljama i regionima, koristeći lokalizovane verzije da bi maksimizirali uticaj. Lažna odobrenja variraju, ciljajući građane sa obećanjima o zagarantovanoj zaradi kroz različite kompanije i sektore.

Kasperskovo Upozorenje i Preporuke za Zaštitu

Kaspersky naglašava da, iako same prevare nisu nove, upotreba deepfake videa i višejezičnih lažnih vesti predstavlja značajan pomak u taktikama prevara. Kao odgovor na ovu rastuću pretnju, Kaspersky nudi nekoliko saveta za zaštitu od ovih sofisticiranih prevara, uključujući sumnju u previše dobre ponude, provjeru adresa linkova, oprez pri prijemu poruka čak i od poznatih lica, te instalaciju pouzdanih bezbednosnih rešenja.

Za dodatne informacije o investicionim prevarama, Kaspersky poziva čitaoce da posete njihov blog na Kaspersky Daily. Ova upozorenja i preporuke su vitalni resursi za osiguranje digitalne bezbednosti u eri kada su prevaranti sve veštiji u svojim metodama obmane.