Maj mesec matematike

Naučnopopularna manifestacija M3 otvorena je sinoć matematičko-plesnim performansom nastalim u saradnji Centra za promociju nauke i Stanicom za savremeni ples

U ponedeljak, 21. septembra, na Letnjoj sceni Beogradske tvrđave po prvi kod nas spojeni su ples i matematika: tim Centra za promociju nauke i Stanica za savremeni ples iz Beograda zajedno su osmislili plesni performans “Tačka je ono što nema delova” i njime otvorili jesenji nastavak manifestacije Maj mesec matematike (M3).

Promišljajući matematičke forme kroz pokret, tim CPN-a i Stanice za savremeni ples osmislio je novi format naučne komunikacije: kroz koreografiju i uzbudljive animacije predstavljen je kreativni i bezgranični duh matematike (snimak u prilogu).

“Matematika nije pažljiv hod po utabanim stazama, već putovanje kroz nepoznate divljine. Ovo je plesno istraživanje matematičkih ideja čija je lepota u slobodi i koje se otkrivaju samo strpljenjem. Pokret ne laže. Kao ni matematika.” Na ovaj način su autori performansa opisali ideju ovog matematičko-plesnog poduhvata.

U uvodnom delu programa, na svečanom otvaranju na Kalemegdanu, govorili su dr Marina Soković, pomoćnica ministra za nauku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, dr Marko Krstić, v.d. direktora CPN-a, dr Zoran Ognjanović, direktor Matematičkog instituta SANU, dr Tanja Adnađević, rukovodilac Sektora programskih aktivnosti CPN-a, i Danijela Vučićević, koordinatorka manifestacije M3 (snimak svečanog otvaranja: https://www.youtube.com/watch?v=ksiBU8gijhk&feature=youtu.be).

Od 21. septembra do 7. oktobra, na Savskom šetalištu na Beogradskoj tvrđavi, posetioci će moći da razgledaju izložbu na otvorenom „Matematičarke širom Evrope“. Sadržaj ove izložbe objavljen je i u katalogu autorke Silvi Pejša: izložba predstavlja fotografske portrete uz intervjue trinaest matematičarki iz različitih zemalja Evrope.

Ova izložba će se, paralelno sa beogradskom, odvijati i u Kulturnom centru Novog Sada, od 28. septembra do 3. oktobra.

Osim glavne izložbe, u Naučnom klubu Beograd organizovana su naučnopopularna predavanja, a svakog dana, od 16 do 20 časova, na Savskom šetalištu sve istraživački nastrojene šetače čeka matematički poligon na kome će biti u prilici da provežbaju i odigraju različite matematičke operacije.