A1 Srbija

U eri digitalizacije, gde je sajber bezbednost postala ključna komponenta zaštite ličnih podataka, A1 Srbija predstavlja inovativni pristup edukaciji kroz prvi Cybersecurity Escape Room u Srbiji, nazvan „Izgubljeni IDentitet“. Ovaj projekat, otvoren od 30. novembra do 31. marta 2024. na drugom spratu tržnog centra Rajićeva, ima za cilj da podigne svest o važnosti sajber bezbednosti kroz interaktivno iskustvo koje kombinuje zabavu i učenje.

Svest o sajber pretnjama: Neophodnost edukacije

U današnjem digitalnom dobu, sajber napadi su sve češći, a ljudski faktor igra značajnu ulogu u njihovom uspehu. Prema istraživanjima, u Srbiji je 60% korisnika interneta bilo izloženo virusima ili zlonamernom softveru, dok čak 25% nije sigurno da li su bili žrtve ovakvih napada. Cybersecurity Escape Room A1 Srbije “Izgubljeni IDentitet” pruža priliku posetiocima da na praktičan način shvate rizike i nauče kako da se zaštite u digitalnom svetu.

Inovativni koncept Escape Room-a

Escape Room, kao koncept, predstavlja fizički prostor u kojem učesnici rešavaju niz zagonetki i zadataka kako bi pronašli izlaz. A1 Srbija je ovaj koncept prenela u sferu sajber bezbednosti, stvarajući scenario koji simulira sajber izazove sa kojima se susrećemo svakodnevno. Kroz ovaj pristup, učesnici ne samo da se zabavljaju već i uče kako da identifikuju i odgovore na različite sajber pretnje.

Uloga A1 Srbije u sajber edukaciji

A1 Srbija, kao vodeći provajder interneta i digitalnih rešenja, prepoznaje važnost kontinuiranog razvoja naprednih bezbednosnih rešenja i aktivnog rada na edukaciji korisnika. Kroz ovaj projekat, kompanija teži da obezbedi sigurno virtuelno okruženje svojim korisnicima, kako privatnim tako i poslovnim. Goran Stojadinović, glavni direktor prodaje poslovnim korisnicima i razvoja ICT rešenja u A1 Srbiji, naglašava da je koncept Escape Room-a jedinstven spoj zabave i edukacije, koji ističe važnost lične odgovornosti u zaštiti digitalnih identiteta.

Detalji o Escape Room-u “Izgubljeni IDentitet”

Igra traje 50 minuta i pruža timovima od dve do pet osoba priliku da se suoče sa enigmatičnim slagalicama, šiframa i simuliranim sajber izazovima. Cilj igre je otkriti tajnu iza gubitka digitalnog identiteta glavnog junaka, čime učesnici stiču praktično znanje o sajber bezbednosti. Poseta ovom Escape Room-u je potpuno besplatna, a termini se mogu rezervisati na zvaničnoj web stranici A1 Srbije.

Zaključak

Cybersecurity Escape Room “Izgubljeni IDentitet” A1 Srbije predstavlja značajan korak ka podizanju svesti o sajber bezbednosti u Srbiji. Kroz ovaj jedinstveni edukativni koncept, A1 Srbija ne samo da pruža znanje i alate potrebne za borbu protiv sajber pretnji, već i inovativno kombinuje učenje i zabavu, čineći edukaciju o sajber bezbednosti pristupačnijom i privlačnijom široj javnosti.