Tesla karavanBudi kao Tesla

Preko stotinu prijavljenih radova je pristiglo na konkurs „Budi kao Tesla“ koji kompanija Samsung u saradnji sa Muzejom Nikole Tesle i Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja organizuje povodom 160 godina od rođenja najvećeg srpskog naučnika.

 

Osnovci iz 42 mesta širom Srbije, od velikih gradova sve do manjih varošica pokazali su kreativnost kroz inovativne i originalne radove, a žiri ima zadatak da izabere deset najboljih projekata koji će se boriti za kompletno opremljenu Samsung digitalnu učionicu. Kako bi učestvovali u ovom takmičenju, učenici su imali zadatak da osmisle kreativan rad inspirisan Teslinim inovacijama.

 

„Škole širom Srbije su izrazile veliko interesovanje za ovaj konkurs. Ono što je najbitnije, đaci su pokazali veliku kreativnost i posvećenost. Iako je forma prijave bila slobodna, najviše radova pristiglo je u video formi. Upravo ova činjenica nam potvrđuje da nove generacije učenika poseduju određeni stepen digitalnih znanja koje je neophodno nadograđivati i primeniti ih u procesu učenja“, rekao je Milan Vujović, direktor marketinga Samsunga za Adriatik regiju.

 

U periodu od 27. juna do 8. jula svaki posetilac zvaničnog sajta projekta www.budikaotesla.rs imaće priliku da glasa za jedan od  10  najboljih radova prema izboru stručnog žirija. Škola koja osvoji najveći broj glasova dobiće kompletno opremljenu Samsungovu digitalnu učionicu. Proglašenje pobednika održaće se 10. jula na dan rođenja Nikole Tesle u okviru velike izložbe na Kalemegdanu koja će trajati od 26. juna do 15 jula.

 

Iako je glavna ideja takmičenja bila da se motivišu mališani iz škola širom Srbije, na konkur su pristigli i radovi iz inostranstva. Učenici srpskog porekla iz Ciriha, rođeni i odrasli u inostranstvu, podjednako su se potrudili da pokažu da i daleko u tuđini čuvaju svoju istoriju. I pored toga što su srpski jezik učili samo na dopunskim nastavama, uspešno su u video formi prikazali Teslin život i stvaralaštvo.

 

Projekat „Budi kao Tesla“ pokrenut je sa idejom da mlade inspiriše životom i dostignućima Nikole Tesle i da ih motiviše da istražuju granice nauke i tehnologije. Ovo je samo jedan u nizu projekata koje je kompanija Samsung u saradnji sa Muzejom Nikole Tesle inicirala u okviru obeležavanja 160 godina od rođenja slavnog naučnika.