Direktor Microsoft-a za jugoistočnu Evropu Majkl Kogeler kaže da u Srbiji postoji veliki potencijal koji je neophodno negovati i dodaje da “nije poenta takmičiti se u jeftinoj radnoj snazi već u inovacijama”.

– Mislim da Vlada, ali i privatni sektor, kao što je Microsoft i druge IT kompanije, moraju da rade zajedno da bi doveli Srbiju na viši nivo. Ipak, država je ta koja mora preuzeti inicijativu kako bi omogućila da Srbija ide napred. Outsourcing sam po sebi nije ništa loše, ali mora se ići korak dalje – rekao je Kogeler.

On kaže da je razgovarao sa velikim brojem poslodavaca iz IT i objasnio im da moraju da menjaju način poslovanja, tako što će kombinovati biznis, tehnologiju i praviti nešto novo.

– Da možda postanu novi Viber, Skype i slično. Suština je u originalnom proizvodu. Najlepša stvar kod digitalnog je što nema granice, što možete obavljati posao u Kini, pa sutradan u Japanu i slično – kaže prvi čovek Microsofta za jugoistočnu Evropu.

Govoreći o uticaju države na IT sektor on ističe primer Izraela, koji ima dobar izvoz IT tehnologije i softverskh rešenja zahvaljujući snažnoj podršci države.

– Na primer u Bugarskoj je Vlada napravila nešto što se zove Sofija tehnološki park, i spojila na istom mestu sve stručnjake i kompanije kako bi one bile inovativnije i radile zajedno na novim projektima. Vlada je tu imala veliku ulogu, jer ništa se ne dešava slučajno, potrebna je velika pomoć. Kada je u pitanju Srbija, ja generalno mislim da Vlada treba da napravi viziju o tome gde bi želeli da budu za nekoliko godina i da shvate gde su danas i onda da grade korake ka novim projektima – kaže Kogeler.

Napominje da Srbija mora da ima dobar proizvod da bi ga izvezla.

– Dakle, onog momenta kada imate nešto što je jedinstveno, jeftinije, brže, postojaće interes drugih zemalja da to kupe. Nije poenta takmičiti se u jeftinijoj radnoj snazi, jer budimo iskreni, uvek će biti zemalja u kojima će radna snaga biti jeftinija, u kojima će rad biti jeftiniji. Takmičite se u inovacijama – poručio je Kogeler.