homeopatija
Na prvoj CPN tribini u SKC-u nakon letnje sezone govoriće se o tome da li ima nauke u homeopatiji
Centar za promociju nauke u četvrtak, 22. septembra, u 19 časova, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, organizuje CPN tribinu „Homeopatija, medicina na stranputici?“, sa idejom da stručnjaci iz raznih oblasti tom prilikom razgovaraju ima li nauke u homeopatiji.
Na tribini učestvuju: dr Zoran Radovanović, epidemiolog i predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva; dr Miloš Bajčetić, Institut za histologiju, Medicinski fakultet u Beogradu; dr Goran Knežević, Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju, Filozofski fakultet u Beogradu, kao i predstavnik Sekcije za homeopatiju Srpskog lekarskog društva. Moderator tribine je Slobodan Bubnjević, urednik časopisa Elementi u Centru za promociju nauke.
U Centru su kroz tribinski program sa posebnom pažnjom otvarane teme o pseudonaukama – o HAARP-u, astrologiji, antivakcinalnom lobiju, kao i čitavom spektru društvenih iracionalnosti, rasprostranjenim zabludama, sujeverju i nenaučnom mišljenju. Međutim, homeopatija nije dosad bila tema ovih diskusija.
I ne samo to – homeopatija, koja se kritički analizira iz perspektive nauke, zapravo nikada nije bila tema nekog većeg javnog događaja, otvorenog za građane. Ustanove koje su tradicionalno okrenute nauci teško nalaze podršku da o ovoj temi otvoreno govore i stoga su mnoga pitanja nerazjašnjena.
Pre svega, na čemu se homeopatija zaista zasniva? I šta je ona uopšte? Kako je ova metoda ušla u regulativu i da li to zaista ima podršku naučnika? Da li svi oni koji drže homeopatsku praksu smeju da se bave lečenjem? Koliko je šarlatana, a koliko lekara u ovom poslu? Koliko su homeopatski preparati bezbedni? I najvažnije, da li vam homeopatija može pomoći?
Nudeći nadu onim ljudima kojima medicina trentuno ne može pomoći, homeopatija je najdalje otišla od svih kvazinauka danas – okupila je posvećene poklonike, obezbedila dozvole za distribuciju preparata, stekla medijsku podršku, pa čak privukla medicinski kadar. Na drugoj strani, homeopatija ima silnih muka da pribavi iole značajnije dokaze da je zaista delotvorna u lečenju.
Na CPN tribini o homeopatiji će se razgovarati o svim ovim pitanjima.
CPN tribina
Homeopatija, medicina na stranputici?
Četvrtak, 22. septembar, 19 časova
Velika sala SKC-a / ulaz slobodan
Učesnici:
• dr Zoran Radovanović, epidemiolog i predsednik Etičkog komiteta SLD
• dr Miloš Bajčetić, Institut za histologiju, Medicinski fakultet u Beogradu
• dr Goran Knežević, Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju, Filozofski fakultet u Beogradu
• Predstavnik Sekcije za homeopatiju Srpskog lekarskog društva
Moderator:
• Slobodan Bubnjević, urednik časopisa Elementi, CPN