Startup kompanije i kompanije u razvoju širom Centralne i Istočne Evrope  se sve više oslanjaju na IBM  kako bi unapredile poslovne modele zasnovane na cloud rešenjima i pružile inovativne usluge. Usvajanjem platformi Bluemix i SoftLayer u okviru ponude cloud rešenja kompanije IBM, kompanije iz različitih oblasti poput zdravstva, industrije kompjuterskih igara i javne bezbednosti, omogućavaju napredak svog poslovanja u regionu Centralne i Istočne Evrope, i šire.

IBM zgrada u mestu Petah Tikva
IBM zgrada u mestu Petah Tikva

Prednost korišćenja ovih platformi ogleda se u jednostavnosti primene ali i malim troškovima početnog ulaganja koji omogućuju proširenje delatnosti i na klijente koji se nalaze u inostranstvu, uz ispunjenje svih njihovih očekivanja u pogledu kapaciteta, sigurnosti i standarda.

Prema istraživanju Međunarodnog monetarnog fonda, u velikom delu regiona Centralne i Istočne Evrope, ekonomija se relativno brzo oporavlja[1]. Jačanjem poslovne klime, organizacije postaju spremne na ulaganja u tehnologije kao što su cloud rešenja, mobilne usluge i usluge analitike, koje mogu ubrzati rast i reorganizaciju poslovanja.

„U Centralnoj i Istočnoj Evropi vidljiv je trend porasta ulaganja u cloud servise, bilo da je reč o javnim, privatnim ili hibridnim cloud rešenjima. Ova ulaganja rastu znatno brže nego ulaganja u tradicionalne tehnologije. Korišćenje cloud tehnologija u poslovanju, kao i korišćenje mobilnosti, big data baza podataka i analitike, kao i društvenih medija postaje konkretni poslovni model i zahteva poseban pristup transformaciji upravljanja uslugama  ,“ rekao je Vladimir Kroa, pridruženi potpredsednik odeljenja za IT usluge u IDC CEMA (IDC Central Europe, Middle East and Africa).

 

“Integracija internih i eksternih resursa postaje sve češća, kako se krajnji korisnici opredeljuju za hibridni model cloud rešenja koji ne samo da rešava nedoumice o zakonskim pitanjima koja se odnose na privatnost podataka, već, u isto vreme, omogućava veću fleksibilnost, transparentnost cena i ubrzanje go-to-market strategija”, dodao je Kroa.

 

Veliki broj organizacija u okviru regiona Centralne i Istočne Evrope je nedavno usvojilo IBM cloud rešenja, koja ih opremaju alatima i iskustvom neophodnim za proširenje njihovog poslovanja preko cloud servisa, kao i za pristup novim tržištima kroz različite modele implementacije, uključujući i hibridni cloud. Vrednost za korisnike ostvaruje i Bluemix, razvojna cloud platforma kompanije IBM, koja omogućava programerima da kreiraju interaktivne mobilne aplikacije i aplikacije bazirane na analitici, koje mogu biti isporučene preko SoftLayer infrastrukture. Neki od primera uključuju:

 

  • U Poljskoj, CI Games, programeri kompjuterskih igrica koji distribuiraju interaktivne zabavne proizvode u više od 40 zemalja širom sveta. Da bi unapredili kvalitet online gejming usluge sa podrškom za više igrača, CI Games su preselili ovaj svoj servis na SoftLayer. Sa IBM cloud rešenjem, CI Games su unapredili kvalitet usluge, smanjili IT troškove, povećali dostupnost usluge, i unapredili mogućnost stvaranja novih igara za više igrača.

 

  • U Poljskoj, brzorastuća startup kompanija co koristi IBM Cloud da razvije sigurnu platformu za skladištenje podataka i omogući konsultacije preko bilo kog uređaja povezanog na internet. Uz pomoć Bluemix i SoftLayer platformi, Telemedi.com dobija veću prilagodljivost i pouzdanost svojih platformi, što je rezultiralo rastom popularnosti za čak 10 puta u toku jedne godine, i porastom zadovoljstva i poverenja korisnika za 20 procenata.

 

  • U Češkoj, kompanija Kodarna se oslonila na IBM Cloud rešenja da razvije i podrži video aplikaciju za mobilne uređaje pod imenom “Silent line”, koja omogućava gluvim ljudima da komuniciraju sa call centrom koristeći znakovni jezik ili tekst, kako bi pozvali hitne službe preko bilo kog mobilnog uređaja. Delimično zahvaljujući usvajanju Bluemix i SoftLayer platformi, poslovanje Kodarne je zabeležilo rast od 30 procenata u poslednjih godinu dana.

 

  • U Rusiji, kompanija Navigine se oslonila na IBM Cloud da, za dva dana, razvije naprednu navigacionu platformu u okviru zatvorenih prostora za ljude kojima su potrebne usluge vatrogasnih službi. Ova platforma prikuplja i analizira podatke iz više izvora unutar objekta gde GPS navigacija nije pouzdana sa ciljem unapređenja javne bezbednosti. Sa SoftLayer platformom, Navigine brzo određuje kapacitet servera i tako omogućuje povećanje raspoloživosti, a integraciju usluga sa lakoćom obezbeđuje Bluemix.

 

  • U Sloveniji, kompanija Acceleration Business City (ABC), prvi poslovni akcelerator u privatnom vlasništvu u zemlji, izabrala je IBM Cloud kao glavnu platformu na kojoj studenti, istraživači i preduzetnici imaju prostor za umrežavanje, sticanje poslovne ekspertize i razvijanje go-to-market strategija. ABC je prešao na IBM Cloud da bi napravio platformu koja pruža malim preduzećima i startup kompanijama pristup mobilnim uslugama, velikim količinama podataka i Watson uslugama koje ubrzavaju proces stvaranja novih rešenja.

 

 

Trenutno proširujemo naše poslovanje i na druga evropska tržišta. Pomoću IBM Cloud usluga možemo to da učinimo konzistentno a da smo pri tom sigurni da će naši potrošači dobiti najbolju moguću uslugu bez obzira na to u kojoj zemlji posluju“, izjavio je Pawel Sieczkiewicz, glavni tehnički direktor u kompaniji Telemedi co. „Verovatno ne bismo ni pokušali da sprovedemo tako veliki projekat bez oslanjanja na uslugu IBM Cloud.“

 

Za više informacija o ovim i drugim kompanijama u Centalnoj i Istočnoj Evropi koje koriste IBM Cloud usluge, posetite: http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/47247.wss

 

IBM je 2014. godine, uz investiciju od milijardu dolara, lansirao platformu Bluemix koja je brzo postala najveći projekat Cloud Foundry fondacije. Njen katalog, prilagođen web programerima omogućuje pristup brojnim alatima (preko 100) i značajnim uslugama otvorenog standarda koje se kombinuju sa uslugama IBM-a i trećih lica a koje omogućuju web razvojnim programerima da usmere svoju energiju na kreiranje cloud aplikacije poslovnog kvaliteta ali za široki krug korisnika.

 

SoftLayer je postao deo IBM Cloud usluga u julu 2013. godine. SoftLayer infrastruktura sada predstavlja osnovu portfolija IBM cloud usluga – uključujući veliki opseg posredničkog softvera i programa – koji omogućuju da kompanije steknu neophodnu skalabilnost, transparentnost i kontrolu, neophodne za sprovođenje svojih IT aktivnosti u okviru cloud usluga. IBM je u januaru odlučio da investira dodatnih 1,2 milijarde dolara u globalno proširenje cloud usluga na sve veće geografske i finansijske centre, pri čemu je povećao domet i mogućnost za IT aktivnosti kompanija. IBM Cloud rukovodi SoftLayer ustanovama u Severnoj i Južnoj Americi, Aziji, Australij i Evropi, uključujući i data centre u Londonu, Parizu, Frankfurtu, Amsterdamu i Almereu u Holandiji.

 

Ukupan prihod kompanije IBM od cloud usluga- uključujući javne, privatne i hibridne aktivnosti – iznosio je u martu 2015. godine 7,7 milijardi dolara za period od prethodnih 12 meseci, zabeleživši rast od preko 60 odsto u prvom kvartalu 2015. godine. Cloud platforma kompanije IBM koja se realizuje kroz pružanje usluga, a predstavlja deo ukupnog prihoda, podrazumeva i platformu kao uslugu (PaaS) i infrastrukturu kao uslugu (IaaS).

 

Za dodatne informacije o cloud ponudi IBM-a, posetite http://www.ibm.com/cloud. Pratite nas na Twitter-u @IBMcloud i na našem blogu www.thoughtsoncloud.com. Pridružite se konverzaciji #ibmcloud.

[1] “Regional Economic Issues – Central, Eastern, and Southeastern Europe“ Medjunarodni monetarni fond, maj 2015: http://www.imf.org/external/pubs/ft/reo/2015/eur/eng/pdf/REI0515.pdf