Kaspersky

Kaspersky, jedna od vodećih globalnih kompanija koja posluje u oblasti sajberbezbednosti i digitalne privatnosti, razvila je sveobuhvatnu sajberbezbednosnu politiku za zaposlene koji koriste bioničke uređaje. Politika, za koju se veruje da je prva ove vrste na svetu, osmišljena je tako da unapredi dobrobit zaposlenih sa bioničkim uređajima, dok istovremeno smanjuje povezane bezbednosne rizike.

Nova politika je odgovor na ubrzani rast ljudske augmentacije – procesa unapređenja ili poboljšanja ljudskog tela bioničkom tehnologijom. U nedavnom istraživanju koje je sprovela kompanija Kaspersky, ljudska augmentacija imala je široku podršku, pri čemu je oko dve trećine odraslih širom Evrope reklo da bi razmotrilo da unapredi svoje telo uz pomoć tehnologije.

S obzirom na uzbuđenje i inovacije u vezi sa ljudskom augmentacijom – posebno sve veće upotrebe bioničkih uređaja koji imaju za cilj da zamene ili unaprede delove ljudskog tela veštačkim implantom – postoje opravdani strahovi među stručnjacima za sajber bezbednost i širom zajednicom. Pojedini stručnjaci u sajberbezbednosnoj zajednici dele ove strahove i zabrinuti su da je premalo pažnje posvećeno bezbednosti bioničkih uređaja. Pored toga, istraživanje je pokazalo da je skoro devet od 10 (88%) ljudi izjavilo da se plaše da bi sajber kriminalci mogli da hakuju njihova tela.

Kako ljudska augmentacija postaje trajnija karakteristika naših života, ovaj nedostatak svesti može dovesti do značajne neizvesnosti i predstavlja rizik za bezbedan razvoj tehnologije i za bezbedniji digitalni svet uopšte.

Kompanija Kaspersky kontinuirano istražuje potencijal ljudske augmentacije i procenjuje povezane bezbednosne izazove. Nakon konsultacija sa stručnjacima koji se bave pitanjima ljudske augmentacije i sajber bezbednosti, kompanija je odgovorila na potrebu za posebnim bezbednosnim propisima i osmislila novu politiku sajber bezbednosti kako bi ublažila ove rizike.

U dokumentu je predstavljen hipotetički scenario u kome će zaposleni koji koriste bioničke uređaje u većoj meri biti zastupljeni u kompanijama u budućnosti, a u obzir se uzimaju i  testovi kompanije Kaspersky u stvarnom životu sa biočip implantima zaposlenih.

Politika, koju su razvili stručnjaci za bezbednost iz kompanije Kaspersky, reguliše procedure za korišćenje bioničkih uređaja* unutar kompanije i ima za cilj da smanji povezane sajberbezbednosne rizike u poslovnim procesima. Predloženi dokument se odnosi na celokupnu infrastrukturu kompanije i sve njene poslovne jedinice. Kao rezultat toga, primenjuju se na kompletan sistem kontrole pristupa, kao i na administrativne procese, procese održavanja i korišćenje automatizovanih sistema. Pravila će se primenjivati kako na stalno tako i na privremeno zaposlene, kao i na zaposlene trećih strana koji pružaju ugovorne usluge kompaniji. Svi ovi faktori imaju za cilj da unaprede sajber bezbednost korporativne infrastrukture na višem nivou.

Marko Projs (Marco Preuss), direktor Kaspersky tima za Globalno istraživanje i analizu (GReAT) u Evropi, je izjavio: „Ljudska augmentacija je rastuća, ali nedovoljno istražena oblast tehnologije. Zato će nam ovaj prvi korak ka razjašnjavanju pitanja u vezi sa njenom upotrebom, kao i jačanju bezbednosti, pomoći da osiguramo da se potencijal ove tehnologije koristi na pozitivan način. Verujemo da moramo digitalno da obezbedimo budućnost ljudske augmentacije danas da bismo izgradili bezbedniji digitalni svet za sutra.”

Politika sajber bezbednosti koju je pokrenula kompanija Kaspersky nudi niz procesa standardizacije, unapređujući bezbednost i omogućavajući bolje uključivanje zaposlenih koji koriste bioničke uređaje u kancelariji. Jedan od glavnih ciljeva ove inicijative je da pokrene diskusiju globalne IT zajednice i zajednice koja se bavi pitanjem augmentacije, kao i da se nastavi sa zajedničkim naporima za dalje korake razvoja bezbednosti ljudske augmentacije. Ovo uključuje osiguravanje digitalne privatnosti uređaja, dokazivanje različitih nivoa prava pristupa sačuvanim informacijama i minimizarenjem bilo kakvih pretnji u vezi sa zdravljem ljudi.

Naredna međunarodna diskusija o budućnosti ljudske augmentacije, globalnoj industrijskoj politici, standardima digitalne bezbednosti, velikim digitalnim pretnjama koje mogu da utiču na augmentirane uređaje, kao i najboljim praksama za njihovo rešavanje, održaće se na Governance Forum (IGF) 2021  Forumu koji organizuje UN 7. decembra 2021. godine.

Za više informacija o predstojećoj onlajn panel diskusiji pod nazivom “The future of human augmentation: gain or ‘cyber-pain’?”,  koja će biti održana 7. decembra u 17:30 posetite ovaj link.