Kaspersky Safe Kids rešenje sada štiti decu od rizičnog sadržaja na YouTube-u

Kako bi pomogli roditeljima da manje brinu kada je reč o pristupu neprimerenom sadržaju na koji njihova deca mogu naići prilikom korišćenja YouTube-a – jednog od  najpopularnijih servisa za strimovanje koji koriste deca – kompanija Kaspersky je predstavila opciju Safe Search in YouTube u okviru svog Kaspersky Safe Kids rešenja. Kada se aktivira, ova opcija blokira rezultate pretrage video snimaka sa neprimerenim sadržajem, kao što su oni koji sadrže snimke droge, vulgarnosti ili sadržaj za odrasle.

Deca danas predstavljaju jednu od ključnih publika YouTube platforme, uz mnoštvo najpopularnijih video snimaka na veb-sajtu koji su namenjeni mlađim gledaocima. Ipak, pored video snimaka primerenih za decu, postoje i oni koji sadrže teme za odrasle koje mogu imati realan uticaj na ponašanje dece. Zapravo, prema  Kaspersky Family Report izveštaju, 14% roditelja je izjavilo da su njihova deca bila izložena sadržaju koji podstiče nasilno ili neprimereno ponašanje.

Stoga, roditeljima je potreban pouzdani asistent koji će sprečiti decu da pristupaju sadržaju za odrasle, bez oduzimanja vremena ili dodatnog napora. Kako bi zaštitili decu od rizičnih video snimaka dok pretražuju popularni servis za strimovanje, kompanija Kaspersky je svojoj aplikaciji za roditeljsku kontrolu uvela novu opciju – Safe Search in YouTube. Ova opcija je bitna za roditelje kojima je stalo kakav sadržaj njihova deca gledaju i kojim informacijama imaju pristup. Mada YouTube omogućuje roditeljima da čuvaju svoju decu od sadržaja za odrasle putem restricted mode opcije, takođe prepoznaju da filteri ne moraju biti 100% tačni.

Safe Search in YouTube opcija obaveštava roditelje o neprimerenim rezultatima pretrage, tako da mogu da vide šta je njihovo dete pretraživalo. Ovo znači da roditelji mogu biti sigurni u to da su njihova deca sprečena od nalaženja bilo kakvog sadržaja koji može biti povezan sa neprimerenim terminom za pretragu, kao što su materijali koji sadrže neprimerene izraze ili reklame alkoholnih proizvoda, ne samo nekolicine video snimaka. Osim toga, ova opcija roditeljima omogućava da osiguraju bezbednost svoje dece tako što im pruža pristup listi video snimaka ili tema koje su pretraživane na YouTube-u.

Kada je opcija uključena na uređaju, ili YouTube aplikaciji, ukoliko dete pretraži bilo koju od zabranjenih kategorija, rezultati pretrage će biti blokirani. Ograničene kategorije uklučuju sadržaj za odrasle, alkohol, drogu, vulgarnost i cigare, kao i rasistički ili predrasudni sadržaj. Nakon blokiranja neprimerene YouTube pretrage u aplikaciji, dete će videti poruku u kojoj piše da rezultati mogu biti nebezbedni zato što sadrže neku od pomenutih kategorija.

“Zbog pandemije deca provode više vremena kod kuće, uz ograničene aktivnosti kojima mogu da se zabave. Tokom ovog perioda, sve više se okreću YouTube-u radi gledanja zabavnih, smešnih i edukativnih videa. Ipak, roditelji nemaju nužno vremena da proveravaju koje video snimke njihovo dete gleda, i žele da sačuvaju njihovu bezbednost bez konstantnog upadanja u njihov život. Sa novom Kaspersky Safe Kids opcijom za YouTube, roditelji mogu biti sigurni da će deca bezbedno pretraživati video snimke bez nailaženja na sadržaj za odrasle,” komentariše Elena Kadočnikova (Elena Kadochnikova), menadžer marketinga proizvoda u kompaniji Kaspersky.

Safe Search in YouTube opcija kompatibilna je sa pretraživačima na Windows, iOS & Android uređajima. Takođe funkcioniše direktno u zvaničnoj YouTube aplikaciji na Android telefonima i tabletima, što znači da roditelji mogu biti sigurni da će njihova deca pretraživati aplikaciju bez nailaženja na neprimeren video sadržaj.

Saznajte više o Safe Search in YouTube za Kaspersky Safe Kids rešenje na veb-sajtu kompanije Kaspersky.