energija

Kompanija Kaspersky Lab danas je najavila da će njeno novo bezbednosno rešenje, Kaspersky Industrial CyberSecurity for Energy, biti dostupno širom sveta. Ovo rešenje predstavlja napredni sigurnosni paket za energetske kompanije, i zasnovano je na bezbednosnim tehnologijama kompanije Kaspersky Lab za zaštitu industrijske infrastrukture.

Savremene električne mreže predstavljaju složene sisteme, sa integrisanim funkcijama za automatizaciju i kontrolu. Međutim, budući da one komuniciraju preko otvorenih protokola, nemaju ugrađene adekvatne sajber bezbednosne funkcije koje bi ih zaštitile od sve sofisticiranijih bezbednosnih pretnji sa kojima se suočavaju.

Nedavni izveštaj kompanije Kaspersky Lab o industrijskoj sajber bezbednosti pokazau je da čak 92 odsto eksterno dostupnih uređaja industrijskih kontrolnih sistema (ICS) koriste otvorene i nebezbedne protokole za komunikaciju. Od 2010. godine, broj ranjivosti na ICS komponenata je znatno porastao, što znači da su ovi uređaji lake i primamljive mete za sajber kriminalce. Uzimajući u obzir nedavno istraživanje kompanije Ernst & Young, Global Information Security Survey, u okviru kojeg je ustanovljeno da čak 42 odsto energetskih kompanija smatra da nisu u stanju da detektuju sofisticirani napad, izazov koji je pred električnom industrijom je veoma jasan.

Kaspersky Industrial CyberSecurity (KICS) for Energy ima za cilj da pomogne energetskim kompanijama da obezbede svaki aspekt njihove kritične infrastrukture, bez uticaja na kontinuitet rada i konzistentnost tehnoloških porocesa. Bezbednosno rešenje kompanije Kaspersky Lab štiti kontrolne centre na SCADA nivou, kao i sisteme za automatizaciju ispostava. Zaštita obuhvata više nivoe automatizacije kao što su serveri, HMI, kapije i inžinjerske radne stanice, kao i sekundarnu opremu za automatizaciju, kao što su zaštitni releji, jedinice za spajanje, terminalne jedinice za daljinsko nadgledanje, kao i infrastrukturu celokupne mreže.

„Automatizacija, kontrola i zaštita energetske opreme više se ne obavlja preko zatvorenih sistema, i upravo zbog toha je veoma teško detektovati potencijalnu pretnju, kako tehnički tako i organizaciono”, izjavio je Andrej Suvorov (Andrey Suvorov), direktor sektora za zaštitu kritične infrastrukture u kompaniji Kaspersky Lab. „Zato energetske kompanije moraju da unaprede svoje odbrambene sisteme kako bi se izborile sa sve učestalijim sajber napadima i izbegli najgori mogući scenario, kao što je potpuni zastoj u radu, i njegov uticaj na građane i okruženje”.

Aleksandar Golubev (Alexander Golubev), glavni IT bezbednosni stručnjak u ruskoj energetskoj kompaniji Rossetti, prokomentarisao je: „Budući da smo jedan od glavnih operatera za energetske mreže u Rusiji, našoj kompaniji je izuzetno važno da obezbedi neometan rad, čak i u slučaju sajber napada na našu IT infrastrukturu. Veliki broj naših podružnica koristi rešenja kompanije Kaspersky Lab već duž niz godina, budući da im ona omogućuju da efikasno i pravovremeno detektuju i blokiraju sve vrste sajber bezbednosnih pretnji. Usled ove dobre saradnje, razmišljamo da unapredimo našu saradnju i u oblasti industrijske bezbednosti. Prvi korak u tom pravcu jeste instaliranje rešenja Kaspersky Industrial CyberSecurity for Energy u jednoj od naših podružnica”.