Kako izgleda rad na televiziji, šta se događa unutar redakcija i kakvi sve živopisni likovi rade na stvaranju televizijskog sadržaja – dočarala je serija Televizijska posla (30 Rock), veoma realno, sa velikom dozom humora i sarkazma. Nazvana je po studiju NBC-ja u Njujorku „30 Rockefeller Plaza“, a emitovana je prvi put u oktobru 2006. godine.

Televizijska posla zaista mogu da se pohvale impresivnom statistikom kada je osvajanje nagrada u pitanju. Sa čak 103 nominacije za Emi, tu najugledniju nagradu američke televizije osvojili su 14 puta. Zlatni globus dobili su za najbolju humorističku seriju, a da ne bismo ulazili dublje u statistiku – ukratko, reč je o 145 nominacija nagrade struke i 39 osvojenih nagrada.

Glumačka postava koja oduševljava

Zašto su Televizijska posla tako genijalna, možete odmah da pogledate na Pickboxu,
ali popularnosti serije itekako je doprinela glavna glumica i scenaristkinja serije Tina Fej, koja je, stvarajući seriju, bila inspirisana sopstvenim poslom scenaristkinje i važne figure za čuveni šou Subotom uveče uživo. U seriji je u ulozi Liz Lemon – producentkinje šoua. I ostala glumačka postava jednako je senzacionalna.

Direktora televizije Džeka Donegija tumači Alek Boldvin, dvostruki dobitnik „Emija“ i trostruki dobitnik „Zlatnog globusa“, dok se u ulozi sociopatkinje Džene Maroni nalazi odlična Džejn Krakovski
koja je 2009. i 2010. nominovana za Emi u kategoriji najbolje sporedne glumice.

„Televizijska posla“ ugostila su i niz glumačkih zvezda, uključujući Ilejn Strič koja je 2007. nagrađena „Emijem“ za ulogu majke Džeka Donegija i Tima Konveja, nagrađenog „Emijem“ 2008. Ostale zvezde nominovane za nagradu „Emi“ uključuju Alana Aldu, Dženifer Aniston, Vila Arneta, Elizabet Benks, Stiva Busemija, Margaret Čo, Meta Dejmona, Edi Falko, Keri Fišer, Džona Hama, Stiva Martina i Ripa Torna.

Nekoliko zanimljivosti o seriji koju zaista morate da pogledate:

  • Niko nije očekivao da će Alek Boldvin prihvatiti glavnu ulogu.
  • Džon Ham (Momci s Madisona) silno je želeo ulogu Džeka
  • Suprug Tine Fej, Džef Ričmond, komponovao je muziku za seriju
  • Kada je Opra gostovala u seriji, rekla je Fej da previše radi i da bi trebalo da se opusti
  • Alek Boldvin je umalo napustio seriju u petoj sezoni jer je mislio da je scenario previše dosadan. Takođe je bio i producent treće sezone.
  • Džek i Liz su jedine dve uloge koje se pojavljuju u ama baš svakoj epizodi
  • Ako ste se ikada pitali kako serije dođu na ideju šta da stave u poslednju epizodu, ekipa Televizijskog posla crpela je inspiraciju iz drugih serija i završnih epizoda poput Frejžera.
  • Možda ste ponekad pomislili „koliko tačno šala i skečeva ima po epizodi serije“. Obožavaoci su izračunali da se po minutu izrekne oko 10 šala.