United Grupa (UG), vodeci kablovski operator u pruzanju usluga televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije u jugoistocnoj Evropi, najavila je dodatna kapitalna ulaganja u Srbiji od 293 miliona evra u narednih pet godina.

United Grupa je od 2014. godine u vecinskom vlasnistvu fondova kojima rukovodi vodeca svetska investiciona kompanija, KKR. Manjinski vlasnik je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), od 2004. godine.

United Grupa ima snazno prisustvo i reputaciju u Srbiji pruzajuci neophodnu digitalnu infrastrukturu, super brzi internet, premijum televizijske sadrzaje i povoljnu fiksnu telefoniju za oko 2,9 miliona stanovnika koji trenutno koriste usluge kompanije, ukljucujuci i seoska podrucja koja koriste satelitsku TV uslugu. United Grupa je izgradila ili iznajmila ukupno oko 15.800km opticke mreze, kljucne za razvoj biznisa u Srbiji. Pruza i novu “cloud” uslugu koja omogucava malim i srednjim preduzecima da koriste prednosti “cloud” infrastrukture na isplativ nacin. Sa 1881 zaposlenim u Srbiji, kompanija podrzava i domace stvaraoce kroz produkciju lokalnih televizijskih programa i filmova, dok UG internet platforma omogucava gledaocima sirom sveta da gledaju srpske TV programe. United Grupa takodje neguje razlicite programe socijalne pomoci i zastite zivotne sredine kroz rad SBB Fondacije. Prema poslednjoj ekonomskoj prognozi Evropske komisije, ekonomski pokazatelji i trendovi rasta Srbije ostaju snazni, imajuci u vidu da ce i privatna i drzavna ulaganja rasti.

Johannes Huth, direktor KKR EMEA, ovom prilikom je rekao: “Od 2014, kada je KKR kupio United Grupu, ulozili smo 264 miliona evra u Srbiji. KKR-ova namera da investira jos 293 miliona evra u narednih pet godina predstavlja izraz poverenja u potencijale Srbije i napredak koji Srbija postize u pravcu ekonomske reforme i pravnih standarda EU. Zahvaljujemo se predsedniku Vucicu na njegovom kontinuiranom angazmanu na stvaranju pozitivne klime za strane investicije u Srbiji.”

Dragica Pilipovic Chaffey, potpredsednica za korporativne poslove United Grupe, istakla je: “Nova investicija ce znacajno povecati dostupnost visoko kvalitetnih digitalnih usluga koje United Grupa pruza u Srbiji. Savremene telekomunikacije velikih brzina sustinske su za ekonomski rast zemlje i ponosni smo sto nastavljamo da ulazemo u digitalnu infrastrukturu koja je od ogromnog znacaja za Srbiju i njene gradjane.”